Poprawa pamięci poprzez jedzenie
Wodorosty, ryby i liściaste zieleniny są podstawą zdrowej dla mózgu diety. Każdy z nich jest związany z pamięcią. Wodorosty i ryby są bogate w kwas foliowy, związek ważny dla pamięci i reprodukcji. Jaja są kolejnym źródłem składników odżywczych i niezbędnych kwasów tłuszczowych, zawierają też cholinę, budulec neuronów. Owoce morza są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla komórek mózgowych i transportu tlenu. Owoce morza są kolejnym doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera.
Mamy przyjemność przedstawić artykuł przygotowany w porozumieniu z przepisydietetyczneonline.pl
Jasno kolorowe pokarmy wpływają na stan zapalny, pamięć, sen i nastrój
Jedzenie kolorowych pokarmów jest ważne dla zdrowia psychicznego i dobrego samopoczucia. Zawierają one silne przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek poprzez neutralizację wysoce reaktywnych związków tlenu. Flawonoidy są również znane ze zwalczania stanów zapalnych, które są częstą przyczyną przewlekłego starzenia się i chorób, takich jak choroba Alzheimera. Dieta bogata w owoce i warzywa jest również korzystna dla snu, nastroju i pamięci.
Ryby są źródłem białka związanym z pamięcią
W prospektywnym badaniu kohortowym przeanalizowano związek między spożyciem ryb a pamięcią. Uczestnicy byli testowani na pamięć epizodyczną, a spożycie ryb było szacowane na podstawie kwestionariuszy częstotliwości jedzenia. Spożycie ryb było związane z wolniejszym spadkiem pamięci epizodycznej u starszych dorosłych. Zmiana w pamięci jest równoważna czterem latom starzenia się. Badacze zauważają, że wyniki te nie dotyczą wegetarian. Ale spożycie ryb wydaje się poprawiać globalne funkcje poznawcze.
Wodorosty są podstawą diety zdrowotnej dla mózgu
Jednym z najważniejszych składników diety zdrowotnej dla mózgu są wodorosty. Wodorosty są doskonałym źródłem B12, niezbędnej witaminy, która wspiera normalny wzrost i funkcjonowanie komórek mózgowych. Jednak na tym się nie kończy. Wodorosty zawierają również dużą ilość wspomagających mózg kwasów tłuszczowych DHA omega-3. Jego doskonały profil odżywczy sprawia, że jest podstawą każdej diety zdrowotnej dla mózgu.
Liściaste zieleniny
Może zaskoczyć Cię informacja, że jedzenie dużej ilości zielonych warzyw liściastych może być kluczowym czynnikiem w zapobieganiu utracie pamięci. Jedzenie warzyw może pomóc zmniejszyć stan zapalny i poziom amyloidu beta w mózgu, który jest związany z chorobą Alzheimera. Istnieją inne sposoby na poprawę pamięci, w tym ćwiczenia, picie wina lub piwa w umiarkowanych ilościach i pozostawanie wolnym od stresu. Liściaste zieleniny są łatwe do dodania do codziennych potraw.
Jagody znajdują się na liście zalecanych owoców do dodania do diety
Zalety zdrowotne jagód są liczne, ale szczególnie imponującą ich listą jest rola, jaką odgrywają w poprawie pamięci. Jagody są wysokiej jakości źródłem błonnika, witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy znanych jako flawonoidy. Substancje te są korzystne dla zdrowia mózgu, ponieważ przekraczają barierę krew-mózg i są szczególnie wysokie w antocyjany. Związki te mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające i mogą pomóc w ochronie komórek mózgowych przed starzeniem.
Zielona herbata
Aby poprawić pamięć, jedz pokarmy o wysokiej zawartości flawonoidów. Ciemne zielone warzywa liściaste są pełne antyoksydantów. Mogą one również zwiększyć moc Twojego mózgu i zwalczyć utratę pamięci związaną z wiekiem. Ciemne zielenie liściaste są również doskonałym źródłem folianu, który poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza stan zapalny. Zielona herbata jest kolejnym świetnym wyborem i jest załadowana folianami. Węglowodany złożone dłużej się trawią, więc zapewniają stały dopływ glukozy.
Kofeina zwiększa czujność poprzez blokowanie adenozyny
Jako środek pobudzający, kofeina pomaga Ci pozostać przytomnym i skupionym. Powodem jej działania jest to, że wiąże się z tymi samymi receptorami, co adenozyna, ale nie aktywuje ich. Zamiast tego, kofeina zwiększa aktywność neuronalną i zapobiega zmęczeniu. Dodatkowo kofeina stymuluje gruczoły nadnerczy do uwalniania większej ilości adrenaliny, która jest naturalnym stymulantem pobudzającym cały system.
Ciemna czekolada zwiększa pamięć i nastrój
Nowe badania ujawniły, że jedzenie ciemnej czekolady może zwiększyć aktywność mózgu i poprawić zdolności poznawcze. Inne korzyści płynące z ciemnej czekolady obejmują poprawę nastroju i wzmocnienie układu odpornościowego. Naukowcy przebadali 48 gramów czekolady, wykonanej w 70 procentach z ziaren kakaowca z Tanzanii. Wyniki wykazały wzrost ilości aktywności mózgu związanej z częstotliwością gamma, która jest związana z najwyższymi poziomami pamięci i poznania. Ostatnie badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Loma Linda wykazało, że zjedzenie jednej tabliczki tego pysznego smakołyku może zwiększyć pamięć i zmniejszyć poziom stresu.
Podobne:
Leave a reply