Co jeść w trakcie trwania przeziębienia?
Z przyjemnością dzielimy się materiałem, który powstał dzięki współpracy z cateringdietetyczny.com.pl
Odżywianie się to kluczowa kwestia w trakcie trwania choroby, ponieważ to właśnie od niej w dużej mierze zależy szybki powrót do zdrowia. Co i jak warto jeść w trakcie przeziębienia?
Warzywa i owoce – czy tylko?
W czasie trwania przeziębienia podstawą żywienia powinny być owoce oraz warzywa, najlepiej w postaci ciepłej. Ponieważ sezonowe infekcje zazwyczaj są spowodowane wychłodzeniem organizmu, aby wprowadzić równowagę warto sięgnąć po rozgrzewające potrawy takie jak zupy, przeciery czy świeżo wyciskane soki. Dodatkowo warto wspomnieć, że tego rodzaju dania zawierają płyny, które są niezbędne w czasie trwania przeziębienia, szczególnie jeśli występuje również gorączka lub biegunka. Wśród rozgrzewających warzyw oraz owoców warto wymienić produkty takie jak dynia, marchew, pieczone jabłka, przeciery pomidorowe, gruszki, cytryny czy bakłażany. W czasie infekcji kiedy z organizu wydalona zostaje duża ilość śluzu w postaci flegmy czy kataru warto ograniczyć warzywa ochładzające oraz produkujące śluz takie jak ziemniaki, groch czy fasola. Oprócz warzyw i owoców należy także uzupełnieniać dietę zbożami z pełnego ziarna, najlepiej na zakwasie, a także bogatymi w składniki odżywcze kaszami. Niewskazana jest natomiast pszenica, którą można zastąpić o wiele korzystniejszym dla organizmu orkiszem.
Nabiał i mięso – czy warto ograniczyć go na czas choroby?
Produkty nabiałowe takie jak śmietany, mleko czy jogurty mimo, że zawitają korzystne dla układu pokarmowego szczepy bakterii powinny być spożywane w czasie przeziębienia z umiarem, a w niektórych przypadkach ograniczone do minimum. Wyjątek stanowi tutaj mała ilość zsiadłego mleka lub jogurty bez cukru zawierające naturalne probiotyki. W małych ilościach wskazane jest także wysokotłuszczowe masło. Kolejną kwestią, którą warto rozważyć jest ilość spożywanego mięsa. Warto dodać, że rosół to najlepsze remedium na przeziębienie. Niewskazane jest natomiast mięso wołowe oraz wieprzowina, które dodatkowo zakwaszają organizm i jeśli pojawią się w diecie w nadmiarze mogą znaczne utrudnić szybki powrót do zdrowia. Jako zamiennik warto sięgnąć natomiast po tłuste, morskie ryby czy pieczarki, które pomogą uzupełnić niedobory witaminy D oraz korzystnych kwasów tłuszczowych. Kluczową kwestią jest unikanie cukru, który znacznie przyczynia się do obniżenia odporności organizmu.
Jak wesprzeć organizm w trakcie choroby?
Jedną z najważniejszych kwestii o których warto pamiętać jest stosowanie w trakcie przeziębienia suplementacji witaminą C, która naturalnie stymuluje organizm do walki z chorobą. Oczywiście warto pamiętać także o stosowaniu się do zaleceń lekarza co jest podstawą szybkiego powrotu do zdrowia. Jeśli nie jest to konieczne warto także pozostać w domu. Aby otrzymać elektroniczne zwolnienie lekarskie nie ma konieczności zanoszenia dokumentu do pracodawcy, ponieważ placówka medyczna dokonuje przesyłki automatycznie. Jest to bardzo wygodne dla pacjenta, ponieważ pozwala na najlepszy odpoczynek podczas choroby. Elektroniczne zwolnienie lekarskie to także duże ułatwienie dla lekarzy, którzy nie muszą wydawać dokumentu w formie papierowej. W profilaktyce przeziębienia najważniejsze jest także dbanie o prawidłowy ubiór, adekwatny do pogody. Pozwoli to jak najlepsze zabezpieczenie organizmu przed wychłodzeniem oraz wystąpieniem choroby.
Podobne:
Leave a reply