Lista posiłków o niskim indeksie glikemicznym
Istnieje wiele korzyści wynikających ze stosowania diety, która skupia się na pokarmach o niskim poziomie glikemicznym. Pokarmy te zawierają dużo błonnika i powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Stanowią one również dobre źródło węglowodanów, które pomagają w utracie wagi. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł. Jest on pełen przydatnych wskazówek dotyczących spożywania posiłków o niskim IG. Czego więc powinieneś szukać na liście posiłków o niskim indeksie glikemicznym?
Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym odchudzanie.waw.pl
Żywność o niskim indeksie glikemicznym sprzyja utracie wagi
Aby schudnąć i kontrolować poziom cukru we krwi, stosuj dietę o niskim indeksie glikemicznym. Ten rodzaj diety składa się z pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że zapewniają one zrównoważoną pod względem odżywczym dietę. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym najlepiej spożywać z dużą ilością chudego białka i warzyw. Ponadto dieta ta zniechęca do przejadania się i skoków poziomu cukru we krwi. Promuje również zdrowe odżywianie i oglądanie etykiet żywności, aby zapobiec przejadaniu się.
Mają dużo błonnika
Błonnik jest kluczowym składnikiem diety niskoglikemicznej. Wolno przemieszcza się przez układ pokarmowy, więc dłużej czujesz się syty. Żywność o wysokiej zawartości błonnika jest często niskokaloryczna i może nawet pomóc w utracie wagi. Istnieją dwa główne rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, w żołądku tworzy żelową substancję i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Diety o wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego mogą pomóc w cukrzycy i zapobiec powikłaniom.
Podnoszą poziom cukru we krwi powoli
Wybierając posiłek, weź pod uwagę indeks glikemiczny. Węglowodany wysokoglikemiczne są szybko przekształcane we krwi w glukozę, która następnie jest magazynowana w postaci tłuszczu. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym dłużej się trawią, przez co wolniej podnoszą poziom cukru we krwi. Wybierając posiłek o niskim indeksie glikemicznym, możesz uniknąć wzlotów i upadków, które pojawiają się przy spożywaniu zbyt wielu węglowodanów za jednym razem.
Są one dobrym źródłem węglowodanów
Możesz myśleć, że dieta o niskim indeksie glikemicznym jest restrykcyjna, ale tak nie jest. Dieta niskoglikemiczna zawiera najmniej przetworzone węglowodany z niewielką ilością dodatków. Obejmują one owoce, fasolę i starożytne całe ziarna. Najlepszym sposobem na poznanie indeksu glikemicznego danej żywności jest przeczytanie etykiety. Możesz również poprosić dietetyka lub doradcę żywieniowego o listę.
Są wysokie w błonnik
Błonnik jest ważną częścią zrównoważonej diety i jest niezbędny dla wielu korzyści zdrowotnych. Odgrywa ważne role w regulacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi, promując zdrowe trawienie i utrzymując jelita regularne. Bez wystarczającej ilości błonnika w diecie, może prowadzić do zaparć i śmierdzących wypróżnień. Jeśli jesteś na diecie low-carb, poszukaj opcji bogatych w błonnik w swoich ulubionych potrawach lub zastąp wersje pełnoziarniste włóknistymi owocami.
Są wysokie w węglowodany
Większość ziaren jest wysoka w skali IG, ale istnieją również odmiany o niskim IG, takie jak otręby owsiane, zmielony na kamień chleb z całej pszenicy i niektóre rodzaje płatków owsianych. Makaron jest kolejnym przykładem żywności o niskim IG, z opcjami takimi jak spaghetti, vermicelli i makaron. Możesz również znaleźć te produkty w wielu sklepach, takie jak Livlife Seriously Seeded i Hovis Lower Carb Deliciously Seeded.
Są wysokie w cukier
Indeks glikemiczny (IG) to wartość przypisana do żywności w oparciu o ich wpływ na poziom cukru we krwi. Żywność o niskim IG powoduje znacznie wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi niż żywność o wysokim IG. Należy jednak pamiętać, że żywność o wysokim IG powoduje szybszy wzrost poziomu cukru we krwi. Aby lepiej zrozumieć, które pokarmy mają niski indeks glikemiczny, zapoznaj się z bazą danych indeksu glikemicznego.
Podobne:
Leave a reply