Co może jeść diabetyk, a czego nie powinien?
Co może jeść diabetyk, a czego powinien unikać? Oto kilka wskazówek. Unikaj słodzonych napojów, smażonych potraw i margaryny. Zamiast tego spróbuj niskotłuszczowego masła orzechowego. Te pokarmy mają niewielką wartość odżywczą i spowodują skok cukru we krwi. Unikaj rafinowanej mąki i białej mąki, a także żywności słodzonej cukrem. Niskotłuszczowe masło orzechowe jest w porządku, ale unikaj go z umiarem.
Unikanie napojów słodzonych
Dla osób z cukrzycą unikanie napojów słodzonych jest kluczowe. Napoje te mają wysokie stężenie cukru i syropu kukurydzianego, i oferują niewielką wartość odżywczą w porównaniu do 100-procentowego soku owocowego. Chociaż nadal można cieszyć się napojami alkoholowymi, powinny być spożywane z umiarem. Ważne jest, aby być świadomym tego, ile i kiedy się pije, ponieważ zbyt duża ilość cukru może prowadzić do poważnych powikłań. Pamiętaj również, że picie napojów słodzonych może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Unikanie smażonych potraw
Smażone potrawy są notorycznie niezdrowe i mogą przyczyniać się do wysokiego poziomu cholesterolu i zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia. Nawet osoby o prawidłowym profilu lipidowym powinny ograniczyć spożycie smażonych potraw, ponieważ tłuszcze te przyczyniają się do rozwoju insulinooporności i chorób układu krążenia. Tłuszcze trans, które powstają w procesie chemicznym zwanym uwodornieniem, są jeszcze gorsze dla osób z cukrzycą. Zamiast tego wybieraj wypieki z pełnych ziaren i domowe wersje smażonych potraw, aby utrzymać normę glukagonu.
Unikanie margaryny
Margaryna to produkt powstały w wyniku uwodornienia olejów roślinnych. Jej wysoka zawartość tłuszczów nasyconych została powiązana z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w latach siedemdziesiątych. Ludzie zaczęli zastępować masło margaryną, myśląc, że jest zdrowsza. Potem ludzie dowiedzieli się, że masło zawiera tłuszcze trans, które są znacznie gorsze dla zdrowia serca. Przesunęli się z powrotem do masła w dużym stopniu. Wtedy dowiedzieli się, że jedzenie margaryny faktycznie zwiększa ryzyko chorób serca o 53%!
Unikanie niskotłuszczowego masła orzechowego
Czy cierpisz na cukrzycę, czy nie, prawdopodobnie zastanawiałeś się, czy masło orzechowe jest dla ciebie odpowiednie. Większość ludzi je masło orzechowe prawie codziennie, zwykle z pełnoziarnistymi krakersami i tostami. Ale czy wiesz, że istnieje kilka ważnych rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze masła orzechowego? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tej popularnej przekąsce i o tym, czy jest odpowiednia dla diabetyków.
Unikanie mięsa delikatesowego
Jeśli jesteś diabetykiem, powinieneś unikać mięs delikatesowych. Produkty te zawierają składniki szkodliwe dla Twojego zdrowia, takie jak azotany, które są powszechnie stosowane do konserwowania mięsa. Powinieneś ograniczyć spożycie mięs delikatesowych do kilku razy w tygodniu, co najwyżej. Niemniej jednak, jeśli nie jesteś cukrzykiem, nadal możesz cieszyć się smaczną, sycącą kanapką w restauracji.Podobne:
Leave a reply