Sposoby podawania awokado – samo zdrowie
Awokado występuje w wielu różnych kształtach i rozmiarach, można je jeść na kilka sposobów, od skorupki po pestkę. Można je przekroić na pół, na ćwiartki lub na długo. Można nawet podawać je w całości. Awokado można też jeść w stanie naturalnym, w całości. Czytaj dalej, aby poznać najpopularniejsze sposoby podawania awokado. Już wkrótce będziesz jeść awokado na nowe sposoby i odkryjesz jego wyjątkowe właściwości.
Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z zrodloslonca.pl
Przepisy
Awokado to super owoc pełen składników odżywczych. Dobrze komponuje się z pomidorami, mango i sałatą i jest doskonałe podawane jako dodatek do sałatek lub chipsów. Jest również dobre w postaci puree lub kostki do sałatek. Jeśli chcesz podać go z czymś innym niż sałatka, spróbuj dodać do niego kawałki. Spróbuj również dodać awokado do sherbetu, orzeźwiającego letniego deseru. Jest lekko słodki i ma nutki cytrynowego smaku.
Najważniejszą zaletą awokado jest jego zawartość tłuszczu. Spożywanie go regularnie pomoże Twojemu organizmowi wchłonąć ważne witaminy i przeciwutleniacze. Te składniki odżywcze pomagają Twojemu organizmowi sprawnie funkcjonować, więc regularne jedzenie awokado pomoże Ci zachować zdrowie przez długi czas. Jedna trzecia awokado ma tylko 80 kalorii, ale zawiera prawie 20 witamin i składników odżywczych. Wysoka zawartość tłuszczu oznacza, że jest ono świetne dla zdrowia i stanowi pyszny i wszechstronny dodatek do każdego posiłku. Pomaga również ograniczyć głód i pomaga utrzymać sytość.
Odżywianie
Awokado jest nie tylko doskonałym źródłem zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych, ale zawiera również błonnik i prawie 20 witamin i minerałów. Jednak można je również wykorzystać w wielu różnych przepisach, od smoothie po warstwowe tosty. Lisa Drayer z CNN dzieli się swoimi ulubionymi sposobami na wykorzystanie awokado. Sugeruje użycie awokado jako zdrowego zamiennika tłuszczu w deserach takich jak trufle czekoladowe, zupach i sosach sałatkowych.
Awokado ma wiele korzyści. Są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Ponadto mają niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika, co czyni je przekąską typu low-carb. Podawane z umiarem, mogą być częścią zbilansowanej diety. Awokado powinno być używane w sałatkach i jako dodatek do innych świeżych warzyw, ponieważ pomaga w maksymalizacji spożycia składników odżywczych.
Korzyści zdrowotne
Czy jesz je dla jego kremowej konsystencji, czy dla jego korzyści zdrowotnych, awokado jest doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Jego niskokaloryczna, niskotłuszczowa i niskosłodzona zawartość sprawia, że jest to popularny owoc o szerokim zastosowaniu. Jest to również doskonały zamiennik tłuszczu, który smakuje wyśmienicie i może być stosowany w sosach sałatkowych, dipach, a nawet truflach czekoladowych. Można go nawet włączyć do smoothies.
Tłuszcz w awokado zawiera tłuszcze jednonienasycone, które promują optymalne funkcjonowanie komórek. Tłuszcze te są również doskonałe dla serca, które jest szczególnie wrażliwe na dietę. Awokado zostało powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i mniejszą liczbą przypadków chorób serca. Te korzyści sprawiają, że awokado jest doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają dodać zdrowe tłuszcze do swojej diety. Awokado ma również wysoką zawartość błonnika, co pomaga w zarządzaniu wagą.
Pomysły na serwowanie
Awokado to modny produkt, który jest uwielbiany przez wszystkich. Ten super owoc jest nadludźmi o imponujących korzyściach zdrowotnych: Obniża cholesterol, gasi głód i uspokaja pragnienie kremowych potraw. Oto pomysły na serwowanie, które pozwolą Ci włączyć awokado do Twoich potraw. Oto jeden ze sposobów na spożywanie większej ilości awokado: pokrój awokado na pół i wydłub pestkę. Dodaj oliwę z oliwek i płatki czerwonej papryki.
Podobne:
Leave a reply