Płatki owsiane górskie – przykładowe dania
Bogate w składniki odżywcze płatki najlepiej podawać z różnymi dodatkami. Mogą to być rodzynki, posiekane daktyle, suszone i słodzone morele i wiśnie, orzechy, miód i brązowy cukier. Wegetarianie mogą również cieszyć się tym pysznym smakołykiem, dodając posiekane warzywa do dusznych płatków owsianych i gotując z kostkami bulionu z kurczaka lub warzyw. Następnie podawaj z solą i pieprzem.
Z przyjemnością przedstawiamy artykuł, który powstał przy współpracy z bezglutenowydietetyk.pl
Przepisy
Możesz spróbować swoich sił w tworzeniu własnego ulubionego przepisu na górską owsiankę, próbując tych przykładowych dań. The Green-Mountain Freeman z Montpelier, VT opublikował artykuł zatytułowany “Oatmeal for Food” 21 maja 1873 roku. Artykuł został napisany przez Kristin Holt i zawiera jedne z najsmaczniejszych przepisów na jedzenie tej zdrowej żywności. Aby uzyskać smak tego pysznego śniadania, odwiedź stronę Green-Mountain Freeman.
Próbuj ugotować własne pikantne owsiki na sycące śniadanie, lunch lub kolację. Możesz ugotować cząber z drobno posiekanych porów i cebuli, a następnie dodać swoje ulubione warzywa lub przyprawy. Jeśli chcesz dodać trochę chrupkości, użyj odrobiny jogurtu jako dodatku. Możesz też spróbować ugotować swoje cząberki z czosnkiem i szalotkami.
Szkło
W przeciwieństwie do większości typów szklanych naczyń Depresji, Górskie Szkło Owsiane zostało wykonane na krótki okres czasu i jest marginalnej jakości. Od lat 60-tych XX wieku stało się bardzo kolekcjonerskie. Nawet dzisiaj, pojedynczy kawałek szkła Depresji może pobierać kilkaset dolarów. Niektórzy producenci kontynuowali produkcję popularnych wzorów nawet po wojnie, wprowadzając kolejne podobne wzory. Niestety, nieuchronnie prowadziło to do powstawania reprodukcji najpopularniejszych wzorów, które obecnie warte są tysiące dolarów.
Szklane naczynia są używane do dziś, ale przeszły transformację od swoich skromnych początków, by stać się eleganckim i pięknym elementem naszej jadalni. Firma, która produkuje Anchor Hocking Glassware, rozpoczęła produkcję w 1905 roku. Jej szklanki przedstawiały wzór złotej pszenicy i były wykończone złotymi brzegami. Ponieważ kieliszki były sparowane z naczyniami Duz w słynnym programie reklamowym, wielu klientów wypełniło swoje szafki z naczyniami i szkłem koordynującym. Niektórzy nawet zgromadzili dożywotnie zapasy Duz!
Używanie mąki pełnoziarnistej
Podczas pieczenia, świetną wskazówką do zastąpienia białej mąki mąką pełnoziarnistą jest dodanie co najmniej dwóch łyżek stołowych płynu na każdą filiżankę mąki pełnoziarnistej. Całe ziarna wchłaniają więcej płynu, więc należy pozwolić ciastu usiąść na 20 do 25 minut przed jego wyrabianiem. Używanie mąki pełnoziarnistej powinno być również opcją dla naleśników. Piekarze w cukierni Bakeshop w Portland, Oregon, używają ponad połowy mąki pełnoziarnistej w swoich ciastach i ciastkach.
Gdy pieczesz z mąką pełnoziarnistą, pamiętaj, że niektóre marki mogą mieć więcej lub mniej następujących składników: mąka pełnoziarnista, mąka owsiana i białka jaj. Może to prowadzić do różnic w produkcie, ponieważ mąka owsiana jest przetwarzana na tym samym sprzęcie co biała mąka. Jednak lista składników na opakowaniu powinna być najbardziej aktualną dostępną informacją. Użycie pełnoziarnistej mąki do wypieku górskiego chleba owsianego jest doskonałym wyborem do produkcji bułek do hamburgerów, chlebów kanapkowych i bułek obiadowych. To ciasto jest na tyle uniwersalne, że można je dobrze zamrozić, a także wykorzystać do robienia chlebów i innych wypieków.
Dodanie nasion chia
Dodanie nasion chia do górskiej owsianki może nadać Twojemu śniadaniu nowy wymiar, przekształcając je z mdłego w pyszne! Nie tylko możesz zagęścić swoją poranną owsiankę, ale także dodać nasiona do swoich ulubionych smoothie i wypieków. Nie wspominając o tym, że te maleńkie nasiona zawierają zdrowe tłuszcze i błonnik. Jeśli masz skłonność do zachcianek i przejadania się, nasiona chia są doskonałym sposobem na kontrolowanie wagi i utrzymanie zdrowego układu trawiennego.
Te pożywne małe nasiona są tak pyszne, że możesz nawet cieszyć się ich miską z ulubioną sałatką. Nasiona chia można również dodać do zdrowego, domowego dressingu do sałatek. Połącz jedną łyżkę nasion chia z wodą i niewielką ilością cytryny, limonki lub miodu, aby przygotować smaczny napój. Nasiona chia są również pyszne posypane na wierzchu pieczonego ziemniaka. Przepisy z udziałem nasion chia to między innymi te stworzone przez Monique z Ambitnej Kuchni.
Przygotowanie kaszy owsianej
Kasza owsiana to forma owsa z usuniętą zewnętrzną łuską, która została ustabilizowana do spożycia przez ludzi. Jest mielona na różne formy, w tym na mąkę owsianą, zwykłe płatki owsiane, szybkie płatki owsiane i grube płatki owsiane. Mają orzechowy smak, są bogate w błonnik pokarmowy i fosfor, zawierają śladowe ilości żelaza i tiaminy.
Kasza owsiana jest zazwyczaj ekologiczna. Zostały pozbawione najbardziej zewnętrznych plew, co czyni je znacznie zdrowszymi od płatków owsianych. Płatki owsiane błyskawiczne lub rolowane, dla porównania, tracą większość swoich wartości odżywczych podczas procesu moczenia. O ile nie kupisz kaszy owsianej, przygotuj ją wieczorem poprzedniego dnia. Wystarczy wrzucić je do wrzącej wody i dobrze wymieszać przed spożyciem.
Podobne:
Leave a reply