Czy ananas pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej?
Ananas zawiera wiele enzymów, które wspomagają trawienie. Enzymy pomagają rozłożyć jedzenie na mniejsze kawałki i pomagają w rozkładzie tłuszczu i białka. Bromelaina jest mieszanką enzymów znajdujących się w ananasie, które nie pomagają w rozkładaniu tłuszczu, ale pomagają w rozkładaniu białka. Enzym ten pomaga organizmowi rozkładać białko, co jest jednym z głównych powodów jego korzyści zdrowotnych.
Ten artykuł jest efektem naszych wspólnych wysiłków z gmsports.pl
Bromelaina
Możesz spożywać bromelainę w ananasie poprzez sokowanie rdzenia lub dodanie go do smoothie. Uważa się również, że enzym ten zwalcza choroby zapalne. Posiadanie czterech do ośmiu uncji soku ananasowego dziennie może zapobiec problemom trawiennym i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby zapalnej jelit. Chociaż miąższ i rdzeń ananasa zawierają podobne ilości bromeliny, nie są tak korzystne dla Twojego zdrowia.
Witamina C
Ananas ma wysoką zawartość witaminy C, która jest kluczowym przeciwutleniaczem, który może pomóc Twojemu organizmowi spalić tłuszcz. Ten owoc zawiera również bromelinę, enzym, który rozkłada białka i zmniejsza stan zapalny przewodu pokarmowego. Oprócz pomocy w spalaniu tłuszczu, bromelaina może również pomóc w leczeniu takich schorzeń jak zapalenie kości i stawów oraz rak. Badania wykazały również, że ananas może pomóc w trawieniu. Bromelaina jest również pomocna dla osób z celiakią.
Egzymy trawienne
Badania sugerują, że jedzenie większej ilości świeżych ananasów może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ ananasy zawierają substancję zwaną bromeliną, która rozkłada białka i aminokwasy. Badania wykazały, że bromelaina w połączeniu z suplementacją enzymów trzustkowych poprawia trawienie, co może pomóc osobom z niewydolnością trzustki. Do innych pokarmów bogatych w enzymy należy miód. Substancje te obejmują amylazy, proteazy, diastazy i inwertazy.
Błonnik pokarmowy
Badania wykazały, że jedzenie ananasa może pomóc obniżyć zawartość tłuszczu w organizmie. Ananas jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest ważnym antyoksydantem. Wolne rodniki to niebezpieczne cząsteczki, które są odpowiedzialne za starzenie się, raka i inne choroby. Wcześniejsze badania wykazały związek między beta-karotenem a rakiem okrężnicy w populacji japońskiej, ale nowsze badania nie znalazły takiego związku. Te same badania sugerują, że spożywanie diety o wysokiej zawartości błonnika może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i jelita grubego. Ananas zawiera dużą ilość błonnika, a dieta wysokobłonnikowa pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny.
Kofeina
Badania wykazują, że bioaktywne związki zawarte w kawie (kofeina i kwasy chlorogenowe) zwiększają Twój metabolizm i pomagają Ci stracić tłuszcz. Zwiększa ona Twoje spoczynkowe tempo przemiany materii, a także stępia apetyt. Jednak efekt kofeiny jest mniej widoczny u osób otyłych, ponieważ zwiększa ona spoczynkową przemianę materii tylko o 10%. Ponadto zawartość kofeiny w kawie jest inna niż w zielonej kawie. Jednak korzyści z kawy w odchudzaniu są nadal widoczne.
Podobne:
Leave a reply